Vreten Edhem

Projektet 1000 tranor för livet.

En dag för flera år sedan greps jag av vanmakt. Alarmerande miljö-rapporter berättade om vad som händer med vår miljö i världen. Arter som dör i en accelererande takt. Havet som dör av övergödning och miljögifter som sprids. Till slut finns gifterna i mitt eget blodomlopp. Vad kan jag göra, själv?

Jag vägrar vara offer.Det måste finnas något sätt att aktivt och medvetet göra något för att skapa en framtid som jag och mina barn vill leva i.

 

Det var när jag kände och tänkte på detta sätt jag kom över berättelsen om Sadako och de 1000 tranorna av E Coerr. 1000 Tranor kommer från en japansk sägen. Den som viker 1000 tranor får önska sig något. Sadako hade drabbats av leukemi av strål-ningen från Hiroshima-bomberna. Sadako vek origami-tranor. Om hon kunde vika 1000 st, så skulle hon enligt en sägen kunna önska sig ett mirakel, att bli frisk Ur denna berättelse har en ”fredspark” skapats i Hiroshima dit barn från hela världen skickat origamitranor. Det var genom denna berättelse jag fick inspiration till projektet. Jag valde att måla tusen tranor på mina olje-målningar för att visa hur vacker och värdefull naturen är och för att hålla kvar fokus på vår möjlighet att göra det omöjliga möjligt. -Sluta med det vi vet är skadligt och anpassa oss till jordens villkor.

 

Nu, i skrivande stund, finns det 80 målningar med sammanlagt 680 tranor. Tranan bär också en symbolik över hela världen som budbärare för livet, vaksamhet och ljusets

återkomst. Värden som jag gärna tar med i mitt projekt.

 

Tror jag på mirakel? Vet inte, men jag vet och tror på människans förmåga att ta sig ann och lösa problem. Det var det vi gjorde när vi skapade den moderna utvecklingen och om vi kunde skapa det vi har i dag kan vi också skapa något annat där vi tar med oss ordet hållbarhet med en konkret och avgörande tyngd in i framtiden. Vi är människor och kan tänka om. Vi kan ändra utgångspunkt för våra handlingar. När vi definierat ett problem söker vi lösningar. Det kan se omöjligt ut, men vi har löst många problem och kallat det utveckling.

 

1000 Tranor för livet, startade ur vanmakt men under resans gång har det generat ett antal konkreta resultat och ett otal möten där dessa viktiga frågor har ställts och mitt hopp är att tron att det omöjliga är möjligt sprider sig som ringar på vattnet.

Om inte jag nu?

Vem? När?

Det är inte det viktiga att nå talet 1000, fort, det viktiga är vägen och när jag är där är det magiska talet en manifestation att omöjliga saker går att genomföra. Om man inte ger upp.